Etusivu Kansanmusiikki Viihdemusiikki Keikat Opetus Diskografia Nuottijulkaisut Biografia Valokuvia Linkitkuva Accrowbatics

Facebook

Tapani Varis, Petri Hakala, Markku Lepistö, Pekka Pentikäinen, Jari Komulainen ja Juha Virtanen

Tätä on odotettu! Milloin vähärivisen haitarin huippukaartiin kuuluvat pelimannit lyövät hynttyynsä yhteen, ja päästään kuulemaan musiikkia, jota tällaisella kokoonpanolla ei ole ennen kuultu? Se tapahtuu nyt 2017 Folklandia-risteilyllä!

Lukuisissa maailmanmainetta niittäneissä yhtyeissä soittaneet Markku Lepistö, Jari Komulainen, Pekka Pentikäinen ja Juha Virtanen loihtivat taidolla, tunteella ja huikealla tekniikallaan kansanmusiikin syövereistä kumpuavista omista sävellyksistään sfääreihin tempaavaa musiikkia. Maanpinnalla pysytään tiukasti perinteisen suomalaisen kansanmusiikin kiemuroissa. Lisää löylyä lyövät Tapani Varis, basso sekä Petri Hakala, kitara.


kuva Pirnales-historiikki, lyhyt oppimäärä

Kontio - Kyhälä - Lepistö - Maans - Pentikäinen - Soininen - Uimonen

Pirnaleksen alkuräjähdys tapahtui Sibelius-Akatemian yhtyemusisointitunnilla yli kolmekymmentä vuotta sitten. Yhtye muotoutui ajan myötä nelihenkiseksi, joka uppoutui konserteissaan muinaissuomalaiseen sävelmaailmaan ja improvisointiin. Keikkojen välillä käytiin säestämässä tanhuja, ja näissä merkeissä kierrettiin maailmaa. Tätä kesti liki kymmenen vuotta.

Oli aika uusiutua. Väki lisääntyi neljästä seitsemään, ja samalla musiikkityylikin vaihtui täysin "viiden sävelen maailmasta" svengaavaan pelimannisoitantaan, perinteisiin suomalaisiin haitaripolkkiin ja yhtyeen uutta intoa puhkuviin omiin sävellyksiin. Tämän kokoonpanon ainoaksi ja klassikkolevyksi muodostunut Parasta Ennen -levy ilmestyi 21 vuotta sitten. 1990-luvun puolivälissä keikkarintamalla oli hiljaista. Toiminta hiipui, ja väki uppoutui kukin omiin projekteihinsa.

Mutta tätä ei olisi kukaan uskonut: kaksikymmentä vuotta telakalla, ja nyt nämä tohtorit ja duunarit ilmielävinä vanhoine hittibiiseineen come back -keikoilla!

Sinikka Kontio, kantele, Jouko Kyhälä, harmooni, huuliharput, Markku Lepistö, 2- ja 5-rivinen haitari, Marianne Maans, viulu, Pekka Pentikäinen, 2- ja 5-rivinen haitari, Antti Soininen, viulu, Mika Uimonen, basso.


kuva CCP - Kansainvälistä meininkiä Pohjolasta ja Down Under

Pekka Pentikäinen - Chris Duncan - Catherine Strutt

Pekka, 2-rivinen, Chris, viulu ja Catherine, piano on uusi suomalais-australialainen trio. Tosin Pekka ja Chris jammailivat yhdessä Kanadassa jo v. 1986 ja Catherinenkin kanssa Australiassa on keikkailtu monet kerrat. Trion musiikki versoo suomalaisesta kansanmusiikkiperinteestä Pekan sävellysten ja suomalaisen pelimannimusiikin kautta. Mukana on myös vahva lataus skotlantilaista meininkiä ja melankoliaa, Australian kansanmusiikin helmiä ja ruotsalaista polskaakin!

Chris ja Catherine on Australian johtava ja taiturimainen skotlantilaiseen kansanmusiikkiin erikoistunut kokoonpano. www.chrisandcatherine.com.au/. CCP:n ensimmäinen tulikoe oli Canberran National Folkfestivaalilla 21.-25.4.2011. http://www.folkfestival.asn.au/.kuva Rempseää pelimannisoitantaa taidolla ja tunteella

Pekka Pentikäinen, 2- ja 5-rivinen - Perttu Paappanen, viulu, 2- ja 5 rivinen

Duo kuuluu ehdottomasti ammattipelimannien konkarisarjaan, jota harvemmin on kuultu kotimaassa. Sen sijaan vankkumaton ihailijakunta odottaa aina Ameriikan raitilla, jossa duo keikkaileekin lähes vuosittain. Ekat keikat tosin olivat jo v. 1999 Hollannissa, jossa duo esiintyi ja opetti kolmena vuonna peräkkäin. Rempseää ja vakavampaakin pelimannimeininkiä kuullaan kaksi- ja viisirivisillä haitareilla ja viululla. Pelimannimusiikkia ja omia sävellyksiä sisältävä Kannas-CD ilmestyi 2007.kuva Espoon Pelimannit - Esbo Spelmanslag

Facebook

on 23-henkinen pelimanni-, tanssi- ja viihdemusiikkia soittava maineikas 1975 perustettu Pekan johtama orkesteri, jonka vakituisena vierailevana solistina laulaa iskelmätaivaan kiintotähti Vieno Kekkonen.

Orkesteri on voittanut sarjansa pelimanniyhtyeiden suomenmestaruuden vuosina 2005 ja 2007. Vuonna 2012 Esbo hembygdsföreningen myönsi Espoon Pelimanneille Pro Cultura Esbo -mitalin arvokkaasta työstä kansanmusiikin hyväksi Espoossa. Ensimmäinen oma CD Tanssitaanko - Får ja lov? ilmestyi 2005. Espoon pelimannit oli nimetty v. 2010 Suomen edustajaksi Ruotsin Sälenissä järjestettyihin pohjoismaisiin pelimanniorkesterikilpailuihin. Pokaalia ei tosin tällä kertaa tullut...

Keikkatilaukset: maarit(at)aarvala.fi tai puh. 040-5161101 http://www.espoonpelimannit.fi